Les papallones en particular es troben repartides per tot el món, exceptuant l’Antàrtida. Són espècies de sang freda i per tant són molt dependents de la temperatura exterior.
Un dia, quan arribàvem al turó del Fumet (sortida Turó del Fumet...) vam veure una papallona (Pyronia cecilia). Res de nou, ens va semblar una simple i alegre casualitat. Però uns dies més tard la premsa va donar l’alerta de la disminució de papallones, sobre tot de satírids, com la Pyronia cecilia.
La pèrdua de terrenys oberts ha estat la principal causa. Però no és la única, també actuen el canvi climàtic, la fragmentació de les zones on es troben, la sobreexplotació i, el més important de tots, l’acció conjunta de tots aquests factors. Tots sabem quina és la importància de la papallona en l’ecosistema, una de les seves principals funcions és la d’intervenir en la reproducció d’algunes plantes.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Spanishgatekeeper0939.JPG"
Així, aquella petita papallona es va transformar en una gran troballa. La Pyronia cecilia prefereix llocs oberts, que siguin secs i pedregosos i amb gramínies (l’eruga s’alimenta d’aquestes herbes). Habitualment la trobarem en cotes baixes, no sol passar dels 2000 m. La papallona té la part externa de les ales (en tons marrons) diferent de la interna (en tons taronges). Per altra banda, tant el mascle com la femella es poden distingir per les ales (dimorfisme sexual). (http://www.xtec.cat/~eescutia/especies/satirids/pcecilia.htm)
Però aquesta troballa pot tenir una altra utilitat, ja que les papallones s'utilitzen per saber el grau de salut ambiental d’un lloc determinat. Precisament ens vam assabentar de que al turó del fumet s’està fent un seguiment de les papallones diürnes. Però, només amb la troballa d’aquesta papallona no es pot treure cap conclusió, encara i així som optimistes i pensem que el Turó del fumet té bona salut.
Les raons no són només la presència de la Pyronia, sinó que també influeix lo millorada que vam trobar la zona des de l’última vegada que vam anar, farà uns 15 anys, moment en què el turó s’estava recuperant d’un incendi i encara es podia veure i tocar el carbó, tot i que ja començaven a haver-hi plantes verdes.
Pyronia cecilia pol·linitzant romaní |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada